top of page

Şair-Yazar ve Halk Ozanları

Hıfzı Kenan ÇETİNER

15.01.1932 tarihinde Gümüşhane Bağlarbaşı Mahallesi’nde doğdu.  Babası Numan Efendi oğlu Ziver Bey, annesi Ayşe Hanım’dır. Fevzipaşa İlkokulu’nu bitirdi. 1944’de Erzurum Yapı Sanat Okulu’nda parasız yatılı okudu. İki yıl okuduktan sonra hastalanarak 1946’de Gümüşhane Erkek Sanat Enstitüsü Torna Tesviye Bölümü’ne girdi. 1951’de mezun oldu. Ankara Astsubay Okulu’nu kazanarak 1952’de astsubay oldu. 4 yıl görev yaptıktan sonra sağlık nedeniyle ordudan ayrılarak Devlet Su İşleri’ne girdi ve Hidrolog oldu. 1959–1963 arası DSİ’de çalıştıktan sonra Eskişehir’e atandı ve 1963–1970 arası burada görev yaptı. 1970 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. 14 yıl ABD’de çalıştıktan sonra vatan hasretiyle Türkiye’ye döndü. 1984 yılından beri İzmir’de ikamet etmektedir. 14 yaşında şiir yazmaya başladı. Amcasından etkilendiği için şiirlerinde Hıfzi mahlasını kullandı. Şiirleri genellikle halk şiiri (Âşık) tarzındadır. Yurt özlemi ve aşk üzerine yazılmıştır. Şiirlerini 1983 yılında “Çağlayan Çağlarım” adlı eserinde topladı. Haziran 2004’de kitabın ikinci baskısını yaptı. İsmail Hayal tarafından 80 Yıllık Çınar-Hıfzı Kenan Çetiner kitabı yayınlandı. Sonbahar Esintileri, Aşk Var Oldukça, Hatıraların Gölgesinde adlı şiir kitapları yayınlandı. Evli ve Cem Çağlar ile Seyhan’ın babasıdır.

 

Hüseyin Nihal ATSIZ

12.01.1905’te İstanbul’da doğdu. İlköğrenimini Kadıköy’deki çeşitli okullarda, orta öğrenimini Kadıköy ve İstanbul Sultanilerinde yaptı. Askeri Terbiye’ye yazıldı. İstanbul Darülfünunu (Üniversitesi) Edebiyat Fakültesi’nden 1930 yılında mezun oldu. Türkiyat Enstitüsü’nde, hocası Köprülüzade M.Fuat Beyin asistanı oldu. Ancak diğer hocası Zeki Velidi (Togan) Beyin Türk Dil Kurultayı’nda maruz kaldığı hücumlara tepki olarak çektiği telgraf sebebiyle asistanlıktan çıkarıldı (1933). Malatya Ortaokulu’nda Türkçe, Edirne Lisesi’nde Edebiyat hocalığı yaptı. Edirne’de iken Orhun dergisini yayımladı (1933-1934). Bu dergi Atsız Mecmua’nın (1931-1932) devamı niteliğindeydi. Her iki dergi de Türkçülük ülküsünü güçlendirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla çıkarılmıştı. Ancak dil, edebiyat, tarih, halkbilim, yazım konularındaki yazılar ve şiirler de bu dergilerde yer alıyordu. Orhun’un 9.sayısındaki, resmi tarih tezini eleştiren bir yazı sebebiyle dergi kapatıldı. Atsız da bakanlık emrine alındı. 4 yıl Deniz Gedikli Hazırlama Okulu’nda Türkçe öğretmenliği yaptı. 1938’de uzaklaştırıldı. Özel Yuca Ülke ve Boğaziçi Liselerinde öğretmenlik yaptı. “Türk Tarihi Üzerinde Toplamalar” ve “Türk Edebiyatı Tarihi” adlı ilmi kitapların yanı sıra birçok broşür yayımladı. Tanrıdağ, Çınaraltı gibi dergilerde yazdı. 1943’te Orhun’u yeniden yayımladı. Bu derginin 15-16. sayılarında dönemin başbakanı Şükrü Saracoğlu’na hitaben yayımladığı açık mektuplarda, Milli Eğitim Bakanı Hasah-Ali Yücel’in istifasını istedi. Tek parti iktidarının son yıllarında, fakülteden sınıf arkadaşı Prof Dr.Tahsin Banguoğlu’nun Milli Eğitim Bakanlığı zamanında yeniden öğretmenliğe tayin edildi. Fakat, kendisine öğretmenlik hakkı tanınmadı ve Süleymaniye Kütüphanesi’nde uzman olarak görevlendirildi. 1950-1951 öğretim yılının başında Haydarpaşa Lisesi edebiyat öğretmenliğine getirilen Atsız, burada iki yıl görev yaptı. Bu defa da, 3 Mayıs’ın kutlanması için Ankara’da verdiği bir konferans nedeniyle öğretmenlikten alındı ve Süleymaniye Kütüphanesi’ndeki görevine iade edildi (1952). Burada 17 yıl çalıştıktan sonra 1969’da emekliye ayrıldı. Atsız, 11 Aralık 1975’te vefat etti.

 

Dilaver CEBECİ

1943 yılında Kelkit’te doğdu. İlkokulu Kırıkkale’de, ortaokulu Merzifon ve Mersin Askerî Okullarında okudu. Liseyi Kırıkkale ve Erzincan`da tamamladı. Ankara İlahiyat Fakültesi’nden 1970 yılında mezun oldu. 1986’da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde Türk İktisat Tarihi Bölümü’nde yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. (1989) 1970–1975 arası Aydın’da ve 1976–1978 arası İstanbul’da öğretmenlik yaptı. 1975’te Aydın Halk Eğitim Başkanlığı, 1976–1980 arası Diyanet İşleri Başkanlığı Neşriyat Uzmanlığı yaptı. 1980 sonrası İstanbul’da öğretmenlik yaptı. Marmara Üniversitesi Beden ve Spor Yüksek Okulu Beden Eğitimi Bölümü’nde Sporda Psiko-sosyal Alanlar Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. İLESAM ve MESAM üyeliğinde bulundu. Millî ve tarihî motiflerle bezeli lirik şiirleriyle tanındı. Edebiyatımıza “Seyyah-ı Fakîr Evliya Çelebi” tipini kazandırdı. İlk şiiri 1965 yılında Defne Dergisi’nde çıktı. Şiir, hikâye, mensure ve mizah yazıları Devlet, Töre, Bozkurt, Türk Edebiyatı, Ayyıldız, Yeni Türkiye, Kültür Dünyası, Türk Dünyası Araştırma Vakfı, Türk Yurdu, Güneysu, Ortadoğu, Hergün, Yeni Düşünce, Ayrıntılı Haber, Millet, Türkiye gibi dergi ve gazetelerde yayınlandı. Hun Aşkı (Şiir, 1973), Mavi Türkü (Mensure, 1983), Devranname (Mizah, 1984), Şafağa Çekilenler (Şiir, 1984), Büyü (Oyun, 1984), Ve Sığınırım İçime (Şiir, 1992), Kandehar Dağlarında Sabah Namazı (Kaset, 1993), Sitâre (Şiir, 1997), Asra Yemin Olsun ki (2000), Tanzimat ve Türk Ailesi (İlmî Araştırma, 1993), Seyrânnâme (Mizah, 1997), Mizah-ı Devranname (1984), Men Kazanga Baramen (2000), Evliya Çelebi, Azak’ın Denizaltıları, Bahadır Giray’ın Mektubu gibi eserleri neşredildi. 28.05.2008 günü İstanbul’da tedavi gördüğü Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde vefat etti. Adı Gümüşhane’de bir sokağa verildi. Dilaver Cebeci evli ve 2 çocuk babasıydı.

 

Osman NEBİOĞLU

1951 Gümüşhane Dörtkonak Köyünde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Gümüşhane’de tamamladı. 1972 yılında Erzurum Yağmurcuk Köyünde öğretmenliğe başladı. Erzurum Güngörmez, Gümüşhane Akçahisar Köyü öğretmenliği yaptı ve öğretmenlikten ayrıldı. Yedi yaşındaki oğlu Alper’in elektrik çarpması sonucu ölümü şair ve eşi için büyük bir yıkım olur. Bu yıkım nedeniyle öğretmenlik mesleğinden istifa eder. Gümüşhane, Trabzon ve son olarak yine Gümüşhane’de ticaretle iştigal etmektedir. Evli ve iki kız, bir erkek evlat sahibidir. Hayatı trajedilerle doludur. Hüznü ezgiye dönüştürüp döker mısralara. Çünkü gönülde hüznün de sevdanın da neşenin de ne zaman dem tutacağı belli değildir. Şiirleri Talat Ülker tarafından “Ağla Beni” adlı kitabında toplamıştır. Osman Nebioğlu’nun birçok şiiri bestelenerek, başta Songül Karlı, Nurullah Akçayır, Bedia Akartürk, Cankat olmak üzere birçok sanatçı tarafından seslendirilmektedir. Sitemkar Yarim, Ben Beni, Felek, Yar Seni ve Gel Benden yana adlı şiirleri TRT repertuarına girmiştir.

 

Ali Coşkun HİRİK

1968 yılında Gümüşhane’nin Kelkit İlçesinde doğdu.İlk ve orta öğrenimini Kelkit de tamamladı. G.Ü.Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi.İlk şiir kitabını fakültede öğrenci iken 1988 yılında “Kar Geceleri” ismiyle yayınladı. İkinci kitabı 1992 yılında Ankara’da yayınlandı; ”Ay Ülkesinde Dolaşan Sözler” bu kitabı ayrıca Nabi Üçüncüoğlu şiir ödülünü kazanarak şiir çevrelerinden olumlu eleştiriler aldı.Şiirdeki asıl başarısı 1994 yılında “Zamana yenilmeyen Sevdalar günlüğü” adlı eseriyle geldi.1996 yılında “Gökten ışık getiren Kuşlar” adlı şiir kitabı yayınlandı.”Kelkit Çayı” adlı nitelikli bir mahalli gazetenin Genel yayın Yönetmeliğinin üstlenip Kelkit Belediyesi Basın-Yayın Halkla ilişkiler Müdürlüğü görevini yürüttü. Türkçe Öğretmeni olarak çalışmaktadır. 2008 yılında Hisarda Bir Burç Nurettin Özdemir adlı otobiyografi çalışması ve Aşka Âşık isimli şiir kitabı yayınlandı. 2012 yılında son kitabı “Kırkikindi Yağmurları” ve 2013 yılında Uçurtmalar isimli deneme kitapları yayınlandı. Halen Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak yaşamını sürdüren Ali Coşkun Hirik, evli ve iki kız çocuğu sahibidir.

 

Vasfi Mahir KOCATÜRK

1907 yılında Gümüşhane'de dünyaya geldi. Babası, Gümüşhane'nin yerlilerinden Arif Efendi idi. Memur olan babasını I. Dünya Savaşı sırasında kaybetti. Çocukluğu Gümüşhane'de geçti, ailecek İstanbul'a göç ettikleri için ilköğrenimini İstanbul Koca Mustafa Paşa Numune Mektebi'nde tamamladı. 1921 yılında Darüşşafaka'ya girdi ve lise öğrenimini bu okulda tamamladı. Mülkiye'de yüksek öğrenimi gördü ve 1930 yılında mezun olarak öğretmenliğe başladı. Ankara, Edirne, Kastamonu, Malatya ve Eskişehir Liselerinde edebiyat öğretmenliği, Malatya ve Eskişehir Lisesi'nde okul müdürlüğü yaptı. 1944'te İstanbul'a yerleşti. Haydarpaşa Lisesi'nde öğretmenlik, Darüşşafaka'da okul müdürlüğü yaptı. 1948'de Milli Eğitim Bakanlığı'nda müfettiş oldu, ertesi sene İzmir'e tayin edildi. 1950 yılında Gümüşhane milletvekili seçilen Kocatürk, 1954'te seçimi kaybedince siyaseti bıraktı, Gazi Eğitim Enstitüsü'nde öğretmenlik yaptı. Türk edebiyat tarihi alanında çalışmalara yoğunlaşan Kocatürk, Türk Edebiyat Tarihi adlı yapıtı üzerinde çalışmaktayken 17 Temmuz 1961 günü Ankara'da kalp krizi geçirerek hayatını yitirdi.

 

Nuri BABA (Aşık İlhami)

Asıl adı İlhami Uçar’dır. 15 Şubat 1323 (1907) yılında Köse Salyazı’da doğmuştur. Yoksul bir ailenin çocuğudur. Zamanın şartları nedeniyle 7–8 yaşlarındayken Kırşehir’e göçerler. Buradan Ardahan’a, Çıldır’a, Ahirçelik, Ahiska gibi yerlere giderek belirli sürelerde ikamet eder. Yani ömrü gurbet ellerde geçer. Rusça ve Ermeniceyi ana dili gibi konuşurdu. Okuma-yazma bilmemektedir. İrşadi Baba’nın kendisine rüya âleminde ders verdiği söylenir. Tarikata girer; Âşık İrşadi ve Ağlar Baba’dan dersler alır. Âşık Hicrani’yle 20 yıl il il dolaşıp toplantı ve söyleşilere katılmışlardır. Nuri babanın hemen her konuda deyişi vardır. Hz. Peygambere övgü, aşk, sevgi, vatan, gurbet, sıla, hasret temlerini sıkça işlemiştir. Çağdaşı ozanlardan etkilenmiştir. 14 Temmuz 1992 yılında İstanbul Ümraniye’de vefat etmiştir. Yüzlerce deyişi olmasına rağmen bunların çoğu kaybolmuştur. Elimizde az miktarda şiiri kalmıştır. Prof. Dr. Necmettin Tozlu tarafından “Nuri Baba Üzerine Bir İnceleme” kitabı yayınlanmıştır.

 

Nurettin ÖZDEMİR

1927 yılında Kelkit’te doğdu. İlk ve ortaokulu Kelkit ve Gümüşhane’de, liseyi Trabzon ve Haydarpaşa’da okudu. 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi; çalışma hayatına serbest avukat olarak başladı. 1961 yılında Gümüşhane’den Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili seçilerek Parlamento’ya girdi. 1972 yılına kadar TBMM’de Gümüşhaneyi temsil etti ve bu arada TBMM Başkanlık Divanı’nda ‘idare amiri’ olarak görev yaptı. 1980 yılında Kültür Bakanlığı müşavirliğine atandı ve bu görevinden emekli oldu. Elli yılı aşkın bir zamandır şiirle uğraşmaktadır. Türk şiirinin bütün sahillerini yoklamıştır. Şiire, ‘Şiir, duyguların kendisine en yakın ifadesidir’ diyen Yahya Kemal’in çizgisinde başlamış, uzun yıllar A.H. Tanpınar şiirinin ulaşılmaz estetik nizamı, mimarisi peşinde koşmuş ve onun çok bulutlu, çok renkli hülya ve rüya iklimlerinde kanat çırpmıştır. Bugüne kadar 5 şiir kitabı yayınlandı ve bazı şiirleri de bestelendi. Ayrıca, çeşitli gazete ve dergilerde siyaset, sanat, ahlak konuları ile ülkenin ekonomik sorunları üzerine makale ve mektupları yayınlandı; bir çok radyo ve televizyon programında konuşmalar yaptı. 1981 yılında Yugoslavya’da ‘Struga Şiir Akşamları Festivali’nde, 1992 yılında da ’12. Dünya Şairler Kongresi’nde ülkemizi temsil etti. Şiirleinde Türkiye sevgisini, Türk insanının yaşama sevincini dile getiren Özdemir’in şiirlerinin bir bölümü Yusuf Mardin ve Talat Hamlan tarafından İngilizceye çevrildi. Bazı şiirleri de Sekip Ayhan Özışık, Selahattin İçli, Erol Sayan ve Faruk Şahin tarafından bestelendi. Hakkında Atatürk ve Fırat üniversitelerinde mezuniyet tezleri hazırlandı. İLESAM Üyesi olan ve elli yılı aşkın bir süre şiirle uğraşan beş çocuk babası olan Özdemir, bütün şiirlerini ‘Zaman ve Aşk’ isimli son kitabında toplamıştır. Eserleri; Hayat Şiiri (Şiir–1949), Yağmur Sonrası (Şiir–1955), Yitik Sevgi (Şiir–1959), Artık Vakit Geçti Yorgunum (Seçme Şiirler–1981), Zaman ve Aşk (Bütün Şiirleri–1997)

 

Şinasi ÖZDENOĞLU

30.08.1922 tarihinde Gümüşhane’de doğdu. İlk ve ortaokulu Gümüşhane’de, liseyi Trabzon Lisesi’nde bitirdi. 1944 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve 1953 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Trabzon Sürmene, Yozgat Sorgun ve Kırklareli Lüleburgaz İlçesi (1950–1952) Kaymakamlıklarında ve İçişleri Bakanlığında çalıştıktan sonra Ankara’da Barosunda Serbest Avukatlığa başladı. Ankara Polis Enstitüsü Müdür Muavini olarak çalıştı. 1960 yılında Kurucu Meclis Üyeliğine ve 1969 yılında CHP’den Ankara Milletvekili (1969–1973) seçildi. Ankara’dan parlamentoya girdi (1969–73) 1975 yılında Halkevleri Genel Sekreterliğine seçildi. Türk Parlamenterler Birliği Başkan Yardımcısı olarak “Parlamento” dergisinde başyazı yazdı. “Macar Rapsodisi” şiiri ve birçok eseri yabancı dillere çevrildi. Cumhuriyet Şiirinin 1940 Kuşağı içinde seçkin bir konuma sahiptir. Ülkü, İstanbul, Varlık Dergisi ve çeşitli gazetelerde şiir ve yazıları yayınlandı. Şiirlerinde barış ve özgürlük temalarını, Anadolu insanının çektiği acıları işledi. 19 eseri bulunmaktadır. Teselli (1943), Anaforda Dönen Adam (1946), Edebiyatımızın Beş Ana Meselesi (İnceleme–1949), Vatanım Benim (Şiir–1973), Özgürlük İçin Ölmek (Şiir–1974), Acısıyla Yanmak Türkiye’nin (Şiirsel Düzyazı, 1975, 1995), Memleketi Sevmek Suçu (Şiir–1978), Şairler Böyle Sever (Şiir, 1986, 2001), Önce İnsan Olmak (Deneme–1988,1990,1995), Suskunlar Ülkesi (Deneme–1988), Seninle Bir Yılbaşı (Öykü 1989, 1990), Yasaklar Cehennemi (Şiir–1991), Özgürlük Tek Sevgilim (Şiir–1992), Sımsıcak Dostluğunda Ölümün (Şiir–1993), Sevdim Savaştım (Şiir ve Seçki, 1995), Uzak Şiirler (Seçki–1997), Türkiye Sevdası (Destansı Şiirler–1997), Anılar ve Portreler (Anı–2000) ve Her Aşk Bir Titanik (Şiir–2003) Yeni Adam Dergisi Fikir Yazısı Birinciliği, Türk Hukuk Kurumu Özendirme Ödülü, Yüzüncü Yıl Atatürk Marşı Bakanlık Ödülü, Macar Rapsodisi Şiiri Ulusal Kurtuluş Derneği Uluslararası Ödülü sahibidir. Ayrıca Cumhuriyetin 75. Yıl Şiiri Kültür Bakanlığınca marş olarak kabul edildi. Şinasi Özdenoğlu evli ve bir çocuk babasıdır.

 

Sabri Özcan SAN

1326 (1910) yılında Gümüşhane’de doğdu. İlk ve Ortaokulu Gümüşhane’de, Öğretmen Okulunu Trabzon’da bitirdi.Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü ile Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsünden mezun oldu. 22 yıl Gümüşhane’de Öğretmenlik ve Okul idareciliği yaptı. Vatani görevini Topçu Yedek Subay olarak Erzincan’da tamamladı. 10. ve 13. Dönemlerde Gümüşhane’den Milletvekili seçildi. Bolu Suni Tahta Fabrikaları ve Karabük Demir çelik İşletmeleri’nde yönetim kurulu üyeliği yaptı. Denizcilik Bankası Murakıplığında bulundu. 19 yıl Gümüşhane Halkevi Kültür ve Edebiyat Kolu Başkanlığı, Gümüşhane Türk Hava Kurumu, Çocuk Esirgeme Kurumu, Verem Savaş Derneği Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. 10 yıl Kızılay Derneği Gümüşhane Şube Başkanlığı ve Kızılay Onursal Üyeliği yaptı. 1946’da Gümüşhane Lise Açma Yaptırma ve Yaşatma Derneği’ni, 1949’da Öğretmenler Derneği’ni kurdu ve başkanlığını yaptı. 10 yıl il gazetesi olan Gümüşeli Gazetesi’nin Yazı İşlerini yürüttü. Ankara’da Türk Ocakları Genel Merkez Yönetim Kurulu ile Çocuk Esirgeme Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeliklerine seçildi. 1954’te Gümüşhane Yüksek Öğrenim Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ni kurdu ve 4 yıl başkanlığını yaptı. Türk Parlamenterler Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır. Gümüşhane kültürüne çok değerli eserler kazandırdı. Aşık Hicrani, Gümüşhane Kültür Araştırmaları ve Yöre Ağızları, Gümüşhaneli Eski Şairler ve Türküler, Rusların Gümüşhane İlini İşgali, Trabzon Salnamelerinde Gümüşhane Sancağı, Büyük Veli Gümüşhaneli Ahmet Ziyaüddin Hazretleri, Siyaset Dünyamızdan ve Ölümünün 60. Yıldönümü Nedeniyle Cenap Şehabettin’in Avrupa Mektupları. 05.02.1997 tarihinde vefat etti. Biri kız, üç çocuk babasıydı.

 

Sabahattin KÖMÜRCÜOĞLU

1924 Gümüşhane Eskibağlar Mahallesi doğumludur. İlkokulu Gümüşhane ve Kelkit’te, ortayı Gümüşhane Ortaokulu ve İstanbul Erkek Öğretmen Okulu’nda tamamladı.Gümüşhane’de İlkokul Öğretmeniyken Batı Trakya’da görevlendirildi. İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsü’nü bitirdikten sonra Sürmene Ortaokulu’na atandı. İstanbul’da Emirgan, Şişli Ortaokulu ve Suadiye Lisesi’nde Türkçe-Edebiyat öğretmenliği yaptı. İlk eşinden dört oğlu ve bir kızı vardır. Ozanın ilk şiiri 1944’de “İstanbul Dergisi”nde çıktı. Türk Dili, Ozanca, Saçak, Kıyı, Beşinci Mevsim, Güzel Yazılar dergilerinde şiirleri, Zafer, Cumhuriyet, Milliyet, Kadıköy Aktüalite Gazetelerinde yazıları yayımlandı. Birçok şiir ve yazısı okul kitaplarına alındı. 10 kitabı yayımlanan Kömürcüoğlu acıların ve özlemlerin şairidir. Sevgi ve barış dolu mutlu bir dünya özlemektedir. Şiirlerinde doğadan güzel motifler yansıtmaktadır. En katı gerçekler, onun kaleminde zarif bir ustalıkla, dilin ve düşüncenin aydınlığında, kısa, özlü ve dokunaklı olarak şiire dönüşmektedir. Ozanın Cumhuriyet Gazetesi’nde yayımlanan “Öğretmenlerin ve Anne Babaların Sorumluluğu” yazısı 8. Sınıf ders kitabına alındı. Sana Doğru (Şiir–1971), Kasım Çiçekleri (Şiir–1986), Gümüşhaneli Ozanlar (Antoloji–1987), Anılarda Memleket (Şiir–1994), Gün İstanbul Üstünde (Öykü–1994), Kıyıdaki Adam (Öykü–1997), Gümüşhaneli Ozanlar (Antoloji II–1998) Sönmeyen Ateş (Şiir–2003), Esintiler (Deneme-2003), Esintiler Yumağı (Yaşam Öykümsü-2006), Leylak Zamanı (Şiir-2010) ve Roman Olacak Hikaye (Öykü-2010) adlı 12 eser yayımladı.

 

Hasan SOYDAŞ

1936 Yılında Gümüşhane’nin Tekke köyünde doğdu. Babası İsmail Efendidir. Annesi Vesile Hanımdır. İlkokulu 1948 yılında, Tekke köyü ilkokulunda bitirdikten sonra maddi imkânsızlıklardan dolayı öğrenim görme imkânı bulamamıştır. Uzun yıllar gurbet hayatı yasamıştır, gurbette geçen yılları, sıla hasreti, çeşitli sıkıntılar ve haksızlıklar şiir yazma yeteneğini beslemiş ve geliştirmiştir. Şiirlerini daha çok on birli hece ölçüşüyle yazmıştır. Şiirlerini sözlü söylemektedir. Şiirlerinde gurbet hasreti, özlem ve çeşitli konular üzerinde şiirler yazmıştır. Çevresinde saz çalan olmadığı için saz çalmayı öğrenemedi. Şiirlerini ‘’Gönül Bağımdan ‘’ ( 1991 ) adlı kitabında bir araya getirmiştir. Şiirleri Gümüşhane’nin yerel gazetelerinde yayınlandı binin üzerinde şiiri bulunmaktadır. Kitap ve gazete okumak en büyük hobileridir. Evli ve dört çocuk babasıdır.

 

Akif TİMURHAN (Aşık Zevraki)

1922 yılında Gümüşhane Köse Gelinpertek Köyü’nde doğdu. Okul çağına geldiğinde, babasının komutanı Süleyman Paşa, onu okutmak için İstanbul'a yanına aldı. Annesi hasretine dayanamayınca, üç yıl sonra köyüne geri döndü. Akif'in üstün yetenekleri küçük yaşlarda ortaya çıkmaya başladı. Bir gün babasının tüfeğinin resmini yaparak okula götürdü, o yaşta bir çocuğun, böyle mükemmel resim yapabileceğine inanmayan öğretmeni kendisini azarlayınca okuldan ayrıldı. İlk gençlik yıllarında, dere kıyısında uyurken gördüğü bir rüya, ona şiirin ilk ilhamını verdi. Aşık Akif, zamanla tanındı, sevildi; şiirleri gazete ve dergilerde yayınlandı. Halk ozanı olmanın bütün özelliklerini kişiliğinde barındırır. Her şeyini şiir ile ifade eden Zevraki, üstün sezgi ve gözlem gücü ile gidişatın hepimizi nerelere götüreceğini anlayıp, uyarmaya çalışır. Araştırmacı Prof. Dr. Muhan Bali onun "Büyük bir söz ustası" olduğunu belirtir. Halk ozanı olmanın bütün özelliklerini kişiliğinde barındırır. Çok partili dönemde şahit olduğu ayrımcılık ve kayırmacılığa şiddetle tepki gösterir. Dönemin siyasi iktidarına yönelik yergi şiirleri yüzünden koğuşturmaya uğrar. Karabük’te hayalindeki sevgili Jale Sun'la karşılaşır. Karabük Demir Çelik İşçilerini ve aşkını anlattığı şiirleri yerel gazetelerde yayınlanır. Tahta kayık anlamında "ZEVRAKİ" mahlasını seçti. Şana, şöhrete, paraya pula dudak büküp, gülüp geçen Ozanın akıbeti, yoksulluk ve yalnızlık olur. Binlerce şiirden oluşan eserlerinin, bir tek harfi bile değişmeden tümünün bir arada olması şartı ile basılmasına izin verir. "Mezar Taşıma" şiirinde yazdığı gibi 1.1.2008 tarihinde dostlarına, bu benim son günümdür diyerek, yetmişe yakın şiir yazdırmış, evine dönüp yatağına uzanmış, kendi deyimiyle, "biri ekip beşi biçtiği" bu dünyaya gözlerini kapatmıştır.

 

Talat ÜLKER

1963 yılında Gümüşhane İline bağlı Keçikaya köyünde doğmuştur. İlkokulu köyünde, ortaokulu kale nahiyesinde, liseyi Gümüşhane lisesinde okumuştur. 1985 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirmiştir. Muş ve Gümüşhane’de Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yapmıştır. 1992 yılında K.T.Ü.Gümüşhane Meslek Yüksek Okuluna Türk Dili Okutmanı olarak geçmiştir. Halen Gümüşhane Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak görev yapmaktadır. Yazı hayatını Kurultay, Milliyetçi Hareket gazeteleriyle Ülkü Ocağı dergisindeki yazılarıyla sürdürüyor. Karadeniz Yazarlar Birliği üyesidir. Şiirlerinde hem hece veznini hem de serbest ölçüyü başarıyla kullanmıştır. Geleneksel şiirlerimizle modern şiirin sentezini yapmıştır. Şiirlerinde aşk, yalnızlık, özlem, gurbet, ayrılık, tasavvuf, şehir, ölüm temalarını işlemiştir. Gümüşhane’de Memleket Gazetesini çıkardı. Birçok Gümüşhane Dergisinde (Harşit, Cümle, Herfene) görev aldı. Gümüşhane Kültür ve Sanat Derneği Başkanıdır. Kırkıncı Kapı adını taşıyan ilk şiir kitabı 1997 yılında yayınlandı. Kırkıncı Kapı (şiir), Bir Avuç Düş (şiir), Kar Sesi (Deneme), Harşit'in Hırçın Sesi ATSIZ (İnceleme), Derin Ülkenin Sığ Gündemi I-II, Ozan Mahmut Polat, Hışır Osman, Turan Tuğlu adlı eserleri yayınlandı.

 

O. Nabi ÜÇÜNCÜOĞLU

28 Ağustos 1922 tarihinde Torul’da doğdu. Torul Namık Kemal İlkokulu ile Trabzon İskenderpaşa İlkokulunu bitirdi. 1941 yılında Trabzon Lisesini bitirdi. Siyasal Bilgiler Fakültesini imkânsızlıklar yüzünden yarıda bıraktı. 1940–1941 arası Gümüşhane Ortaokulu’nda bir süre vekil öğretmenlik yaptı. 1949’da Gazi Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’nden mezun oldu. 30.09.1949’da atandığı Giresun Tirebolu Ortaokulu’nda Türkçe Öğretmeni ve Müdür Yardımcısı olarak 2 yıl görev yaptı. 25.09.1951’de Gümüşhane Torul Ortaokulu Türkçe Öğretmeni ve Müdür olarak atandı. Torul’da 1951’den 1960’a kadar 10 yıl öğretmen ve idarecilik yaptı. 11.10.1961 tarihinde Trabzon Karma (Kanuni) Ortaokulu’na Müdür olarak atandı. Ölünceye kadar da bu görevde kaldı. Nisan 1963 ve Ağustos 1967’de belkemiği ameliyatı geçirdi ancak felçten kurtulamadı. Bir süre felçli olarak görevini sürdürdü. Ortaokul yıllarından itibaren şiir yazan Nabi Üçüncüoğlu’nun şiirleri Yücel, Kaynak, Yeni Ufuklar, Kıyı ve Varlık Dergileri ve Hâkimiyet Gazetesi’nde yayınlandı. Memleket adlı şiir kitabı 1961 yılında Yaşar Nabi Nayır’ın katkısıyla İstanbul’da basıldı. Dokuz bölümden oluşan şiirlerinde yalnızlık, yoksulluk, ümitsizlik, toplum sorunları ve insanların iyiliği ve özellikle de öğretmenlik konularını işledi. 31 Ocak 1969 tarihinde 47 yaşında Trabzon’da vefat etti. Sülüklü Asri Mezarlığı’nda yatmaktadır. 

  

Hikmet Temel AKARSU

Romancı, öykücü ve hiciv yazarı Hikmet Temel Akarsu 1960 yılında Gümüşhane’de doğdu. Dokuz yaşında ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleşti. İTÜ Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. Mimarlık yapmayıp, kendini yaşam düşü olan yazarlığa adadı. Roman, öykü, deneme, makale, eleştiri, oyun ve senaryo yazarlığı da dahil olmak üzere edebiyatın hemen her alanında ürün verdi. Pen Club, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Mimarlar Odası üyesidir.

 

Zekeriya ÇAVUŞOĞLU

1953 yılında Torul’da doğdu. İlk ve ortaokul eğitimini Trabzon’da tamamladı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Erzurum, Gümüşhane ve Samsun’da görev yaptı. 1980 sonrası Samsun 100. Yıl Lisesinde, 1988 yılında MEB sınavını kazanarak KKTC’nde Edebiyat Öğretmeni olarak çalıştı. Samsun’da ortağı bulunduğu Çiftlik Değişim Dershanesi’nde çalışmaktadır. Samsun Sanat Dergisi Kurucusu, Yazı Kurulu Üyesi ve Yayın Yönetmenidir. Eserleri; Anadolu Destanı (Şiir–1986–1991), Bir Öpücüğe Barış (Öykü–1987), Türk Dili ve Edebiyatı Bilgileri (Kaynak–1988), Gerçekleşen Düş (Masal–1994), Umutlara Değmez Kurşun (Öykü–1995), Sessiz Kalemlerin Öyküsü (Şiir–1997) Değişik gazete ve dergilerde eserleri yayımlandı, birçok ödüller kazandı. Düzyazılarında şiirsellik görülen şairin cümlelerinde “Dede Korkut” yalınlığı vardır. Sözcüklerin seçimi, ses ahengi, yapıtların düşünsel-kurgusal ve duygusal boyutu okuyucuyla kaynaşıyor. Bu yönüyle şiirsellik daha ağır basıyor. Gümüşhane’nin yalçın dağları arasındaki bozulmamış Türk kültürü bir kalıt olarak benliğini sarmış, saf-arı Anadolu Türkçesi ve gelenekleri onunla bütünleşmiştir. Çavuşoğlu aynı zamanda iyi bir gözlemcidir. Zekeriya Çavuşoğlu evli ve iki çocuk babasıdır.

 

Hüseyin Kerim ECE

01.01.1958 Gümüşhane doğumlu. İlk, orta ve liseyi Gümüşhane’de (1973) tamamladı. Atatürk Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi’nden 1975’de mezun oldu. 1985’e kadar Eskişehir’de öğretmenlik yaptıktan sonra Hollanda’ya yerleşti. Uzun yıllar eğitim alanında çalıştı. Hollanda’da Avrupa İslâm Üniversitesi’nde dersler verdi. Hapishanede rehber olarak çalıştı. Türkiye Yazarlar Birliği, Hollanda Endülüs Öğretmenler Vakfı, Almanya HDR İnsan Onuru ve Hakları Derneği üyesidir. Yazmaya 16 yaşında şiir denemeleriyle başladı. İlk şiiri Milli Fikir Dergisi’nde (Çorum–1975) yayınlandı. Şiirleri Mavera, Muştu, Aylık Dergi, Haksöz, Kayıtlar, Kafdağı, Wird, İntertürk, Umran, Yitik Düşler, Mavi Posta, Türkevi ve Platform dergilerinde yayınlandı. Şiirlerinde insan, varlık, hayat ve ötesi, ölüm ve sonsuzluk, sevgi ve insanın yakın gurbeti, hayal ve özlem, çağın olumsuzluğu, yürek dünyasında değişen serüvenler, ebedî hasret ve hüzün konuları hakim. 1985’e kadar Yenidevir gazetesinde yazılar yazdı. Türkiye’de ve Avrupa’da çeşitli süreli yayınlarda hikâye, makale, deneme şiir ve araştırmaları yayınlandı, birçok ödül kazandı. Cümleler (Deneme–1984), Buhari (Biyografi–1985), Hz Adem (Biyografi–1998), Tanıklar (1993), Amsterdam Akşamları (Şiir–1998), Çocuklar İçin İslami Bilgiler (İnceleme Araştırma–1999) ve İslam’ın Temel Kavramları (2000) ve Hz Süleyman adlı eserleri yayınlandı. Evli ve 5 çocuk babasıdır. Arapça ve Hollandaca biliyor.

 

Binali İNCİ (Aşık SERDARİ)

1926 yılında Gümüşhane'nin Kelkit İlçesi Akdağ Köyü'nde dünyaya geldi. Babası Halil Bey, annesi Zehra Hanımdır. Beş yaşındayken babasının işi nedeniyle Erzincan’a göç ederler. 1939 depreminde iki kardeşi ölür, babası yaralanır ve tedavi nedeniyle İstanbul’a yerleşirler. 1941’de babası vefat edince orta okulu bırakmak zorunda kalır. Küçük memuriyetlikler yapar, şoför olarak çalışır. 17 yaşında rüyasında gördüğü sevgilinin aşkıyla söylemeye başlar. 1952’ye kadar il il gezmeye, gezip söylemeye başlar. İlk karşısına çıkan Ahmet Yamacı ona nota öğretmeye ve radyoya almaya kalkınca kabul etmez. Bu sefer kader onun karşısına saz şairi Davut Sulari’yi çıkarır. Ondan yolu yordamı, usulü öğrendi. Davut Sulari ile birlikte yurdun birçok yerini gezerler. Festivallerde ödüller alır. Şiirleri bazı dergilerde yayımlandı ve plak doldurdu. Evlendi iki çocuğu oldu ancak hanımı vefat edince tekrar yollara düştü. Ozanın tüm şiirleri Ahmet Özdemir tarafından “Kelkitli Aşık Serdari” adlı bir kitapta toplandı. Serdari, nesnel öğelerle ve duru bir Türkçeyle hemen her konuda şiirler yazdı. Şiirlerinin ana temasını gurbet, hasret, aşk, vatan, ölüm ve yoksulluk oluşturmaktadır. Sür Beni Beni (Şiir–1975) eseri yayımlandı.

 

Fahrettin KÖSEOĞLU

25.10.1976 yılında Gümüşhane’nin Kelkit kazasına bağlı Babakonağıköyü’nde dünyaya geldi. İlköğrenimini Almanya’nın Baviyera eyaletinde tamamladıktan sonra, ortaokul ve liseyi Gümüşhane’de sırasıyla Atatürk Orta Okulu ve Gümüşhane Lisesinde tamamladı. Halen Anadolu üniversitesi Kamu yönetimi öğrencisi. 3 çocuk babası olup Ankara’da ikamet etmektedir. Küçük yaşlardan itibaren İnsan Evren ve Allah temalarına duyduğu aşırı ilgi ve muhabbetin mısralarla kesişmesi onu kelimeler dünyasının esrarlı perdesini kaldırma hayalinin peşine düşürmüştür. Aruz, hece ve serbest vezinli şiirler konusunda geniş çaplı araştırmalar yapıp bu alanlarda eserler vermiştir. Şiirlerinde hiçbir zaman biçim ve şekil kaygısına düşmeden, dilinden geldiğince anlatmak istediklerini söylemiş ve yazmıştır. Şiirleri Anadolu şairleri antolojisi, Gümüşhaneli şairler antolojisi, Mortaka, Lacivert sanat, Dergibi, Herfene Dergisi gibi dergi ve kitapların yanı sıra çeşitli yayın organlarında yayınlanmıştır. Sivri Kalemler Şiir Edebiyat ve Kültür Derneği başkan vekilliğinin yapan şairimiz Aynı zamanda İlesam Üyesi olup, halen Herfene Sanat ve Düşünce Dergisi yayın kurulu üyesidir.

 

Volkan ŞENEL

1978 Gümüşhane doğumludur. İlkokulu İstanbul’da, ortaokul ve liseyi Kocaeli’nde bitirdi. Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı Sanat Tarihi (1997) ve Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı Tarih Öğretmenliği (2001) bitirdi. 2003 yılında yüksek lisansını tamamladı. Kocaeli Gölcük’te özel bir eğitim kurumunda öğretmen ve idareci olarak çalıştı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinde Tarihi Mekânlar ve Kent Estetiği Şube Müdürü olarak çalışmaktadır. Tarihi, kültürel ve sanatsal alanlarda çalışmaları vardır. Şehirlerin yerel tarihi ve kültürel mirasları üzerine araştırmalar yapan Şenel’in yayımlanmış 7, editörlük ve tarih danışmanlığını yaptığı 9 kitap çalışması vardır. Akademik eğitimine devam eden Şenel, Kocaeli Dokümantasyon Merkezi, Kocaeli Şairler ve Yazarlar Birliği, Kocaeli Türk-Macar Dostluk Derneği, Tema Vakfı, Türkiye Yeşilay Cemiyeti, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, Pusula Düşünce Derneği, Kocaeli Gümüşhaneliler Vakfı, Kocaeli Başiskele Eğitim ve Kültür Derneği üyesidir.

 

Erol Nedim PEHLİVAN

1947 yılında Gümüşhane Mescitli Köyü’nde doğdu. Orta öğrenimini Trabzon Ticaret Lisesi ve Gümüşhane Öğretmen Okulunda tamamladı. Trabzon Fatih Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü bitirdikten sonra Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinde lisans eğitimini tamamladı. Antalya Kaş Kasaba İlkokulu, Bayburt Ortaokulu, İstanbul Bayrampaşa Endüstri Meslek Lisesi, Kadıköy Merdivenköy Ortaokulu, Kadıköy Özel Marmara Lisesi, Kadıköy Göztepe Ortaokulu ve Lisesi, Özel Yeni Yıldız Dershanesi ve Özel Dragos Koleji’nde Sınıf, Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği ve yöneticiliği yaptı. 1970–1975 yıllarında Bayburt Postası ve Kuşakkaya Gazetesinde yazı, şiir ve öyküleri yayınlandı. Duyguların coşkusuna daha çok önem veren şair, bazen düzyazıya kaçan, sade, yalın bir anlatımla tüm gücünü özgürce bir “sevgi” üzerinde yoğunlaştırıyor. Değişik şekillerde işlenen bu sevgi teması bazen de güzel şiirlere dönüşüveriyor. İLESAM üyesidir. Şiirleri değişik sanatçılar tarafından şarkı sözü olarak kullanıldı. Eserleri; Gümüşhane ve Bayburt Yöresi Folklorumuz, Manilerimiz (Araştırma–1979), Benim Kitabım (Hazırlık-1988), Evdeki Öğretmen (1993), Yüreğimin Sesi (Şiir–1994), Sevgi Damlaları (Şiir–1994), İlköğretim Okulları İçin Türkçe Dilbilgisi (1998), Birlikte Oynayalım (2002)

 

Nursel SAYGINAR

15.01.1959’da Gümüşhane’de doğdu. İlk, orta ve liseyi Gümüşhane’de, yükseköğrenimini İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’nde tamamladı. Malatya, Rize’de ve Ankara’da öğretmen ve yönetici olarak çalıştı. 1992 de Ankara’ya yerleşti. Çeşitli okullarda çalıştıktan sonra Mart-2004 de Gaziçiftliği Lisesi ve Bilim sanat Merkezi’nden emekli oldu. Yazmaya 1973 yılında şiirle başladı.  1977 den sonra şiire öyküyü de ekledi. İlk çalışmalarını Gümüşhane Kuşakkaya Gazetesi’nde değerlendirdi. Şiir, öykü ve derlemeleri antolojilerde, çeşitli gazete ve dergilerde yer aldı. Şimdilerde şiir, öykü ve roman yazmayı sürdürürken, türkü ve halkbilimi derlemeleri yapmaktadır. Şiir ve yazıda özgün ve denenmemiş olanı bulamaya çalışan Saygınar, deneyim, sınayım, donanım ve birikimini halk kültürüyle yoğurup çağdaş bir ölçü ve söylem tutturma uğraşısındadır. Başöğretmenim bilge Ninem, öğretmenlerim Babam ve Anam diyen Saygınar tüm başarısını onlara borçludur. İyiye, doğruya ve güzele; emek ve uğraş veren, çaba ve özveri gösteren beyin, bilek ve yüreklere selam olsun. Yayımlanmış Eserleri: Bebiş-Yavruş Öyküleri (Çocuk Öyküsü Çankaya Belediyesi), Benim Dünyalarım (Çocuk Romanı-Çankaya Belediyesi), Benim Dünyalarım (Çocuk Romanlaru-Bu Yayınevi), Hayvanların Aklı Var mı? (Çocuk Öyküsü-Özgür Eğitim yayınevi), İlklerin Güncesi (İlk Gençlik Öyküleri-Özgür Eğitim yayınevi), Türkü Çocuk (Çocuk Romanı-Özgür Eğitim Yayınevi), Kestane Abi ile Kiraz (Çocuk Öyküsü-Gün yayıncılık), Kuliste Şenlik var/Perde arkası Gülmeceleri (Gençlik Öykü- Romanı-Gğn Yayıncılık), Dünyalarım Yaşatıyor-Benim Dünyalarım–2 (Erinlik-Ergenlik Romanı-Gün Yayıncılık)

 

Aşık Kul NURİ

1955 yılında Gümüşhane’nin Kelkit Yenice Köyünde doğdu. İlkokulu Yenice Köyü’nde tamamladı. 1974 yılında Gümüşhane Endüstri Meslek Lisesi’ni bitirdi. Köylerine gelip giden aşıklardan etkilenerek şiire ve bağlamaya ilgi duymaya başladı. Ortaokul son sınıfta bağlama çalmayı öğrendi. Yaklaşık 20 yaşında şiir yazmaya yöneldi. O döneme dek usta malı türküler söyleyen Kul Nuri giderek kendi şiirlerini seslendirir oldu. Yaşıtı ve kendinden yaşlı birçok aşıkla karşılaşan ve deyişmelerde bulunan Kul Nuri, başta Konya Aşıklar Bayramı olmak üzere çeşitli bölgelerde şenlik ve yarışmalara katıldı. Aşıklık geleneğinde çeşitli konularda örnekler veren Kul Nuri, bugüne dek tek başına ve başka aşıklarla birlikte yaklaşık 15 albüm hazırladı. Bir süre bir televizyon kanalında “Gönül Kervanı” adıyla aşıklara ilişkin bir program hazırlayıp sundu. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Berat Alptekin’in kendisinin hayatı ve şiirlerini anlattığı Gönül Kervanı adlı kitabı bulunmaktadır. Son albümü Şehrin Türküsü’nü 2010 yılında çıkardı. Çay TV’de Gönül Kervanı, TRT Avaz’da Aşıkların Avazı adlı programları yaptı.

 

Zülfikar YAPAR

1954 yılında Gümüşhane’de doğdu. Gümüşhane Öğretmen Okulu’nu bitirdi. 1988 yılında Açık öğretim Fakültesi Eğitim Ön lisans programını bitirdi Şiirleri bizim Anadolu, Hergün, Millet, Ortadoğu, Yeni düşünce, Kuşakkaya, Demokrat Gümüşhane gazetelerinde yayınlandı. Şiirlerinde hece ölçüsünü kullanmaktadır. Çile, aşk, ülkü, özlem, edep, zamanın kötülüğü konularını ağırlıklı olarak işlenmiştir. Kendine has bir imaj dünyası ve üslubu vardır. Öğretmenlikten emekli oldu. Şiirlerinde hece ölçüsünü kullanmaktadır. Çile, aşk, ülkü, özlem, edep, zamanın kötülüğü konularını ağırlıklı olarak işlenmiştir. Kendine has bir imaj dünyası ve üslubu vardır. Eserleri; Şafak Türküsü, Çivinin İki Yüzü, Güneşe Gölge Düştü, Düşler Üşüdü, Kitapsız Şiirler, Akıl Yanıyor, Memleket Yazıları, Yoldaki Yıldızlar, Esence ve Kızıl İntihar.

 

 

İsmail HAYAL

23.05.1969 tarihinde Gümüşhane Demirören Köyü’nde doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da, yükseköğrenimini Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü’nde tamamladı. Kars Kağızman, Gümüşhane Kürtün ve Gümüşhane’de idareci ve öğretmen olarak çalıştı. Gümüşhane Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü, Gümüşhane Ticaret Meslek Lisesi Müdür Başyardımcılığı ve 2012-2014 arası Gümüşhane Milli Eğitim Şube Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Halen Gümüşhane Özel Eğitim Uygulama ve İş Uygulama Merkezi Uzman Rehber Öğretmeni olarak görev yapmaktadır. Ulusal ve yerel gazete, dergilerde şiirleri, makaleleri, desen ve karikatürleri yayımlandı. Ulusal ve yerel birçok ödül aldı. Hayalce (2006), Köyüm Demirören (2007), Gümüşhaneli Şairler Antolojisi (2008), Fıkralarla Gümüşhane-1 (2009), Gümüş Portreler (2010), Diyemediğim (2011), Fıkralarla Gümüşhane-2 (2011), Hıfzı Kenan Çetiner (2011), Ekmek Arası Domates (2012), Mahmut Oltan Sungurlu (2013), Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi (2013),  Gümüşhane Eğitim Tarihi (2014) adlı eserleri yayınlandı. Kuşakkaya, Gümüşkoza, Gümüşkent, Türksesi, Karadenizin Sesi ve Gümüşhane Olay Gazetelerinde köşe yazıları yayınlandı. “Hayal Dükkânı” en uzun soluklu kültür ve sanat sayfasını hazırladı. Eğitim Bir Sen Basın Yayın Sekreteri olarak görev yaptı. Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti, Yenidünya Vakfı, Vakıfay Üyesidir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

bottom of page